Happy Halloween… Tricksters 🎃

“When black cats prowl and pumpkins gleam, may luck be yours on Halloween..”

 31 Οκτώβρη και για κάποιους είναι η καλύτερη μέρα του χρόνου! Γιατί; Γιατί είναι η γιορτή του Halloween και αυτός, είναι ο απόλυτος οδηγός για να σου μείνει αυτή η μέρα αξέχαστη.

Προσωπικά είχα την τύχη να “γιορτάσω” την συγκεκριμένη ημέρα στα 9 μου χρόνια, λόγο ενός πολύ καλού καθηγητή και φίλου μου από την Αγγλία. Δεν είχαμε τότε τόσα πολλά για το στόλισμα, μόνο ότι έφερνε ο ίδιος για τα παιδιά του από το..UK. Δεν θα σου αναλύσω τι έγινε από τότε, αλλά είμαι χαρούμενος που τα τελευταία χρόνια το..απόκοσμο φαινόμενο Halloween, κάνει την εμφάνισή του ολοένα και πιο δυναμικά. Να σου πω πρώτα δυο πραγματάκια για την συγκεκριμένη γιορτή.

tumblr_ltxdzoGUIW1qm6oc3o1_500

Το Χάλοουϊν (Halloween) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, το γνωστό “trick or treat”. Η γιορτή αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ταυτιστεί με τις δικές μας Απόκριες, διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς έχει μια πιο.. μυστικιστική χροιά.

Η ρίζα της προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων ΠάντωνAll Hallows Day . Συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων. Σήμα κατατεθέν επίσης της είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο..SpOoky

Όσο για το έθιμο της κολοκύθας , αυτό έχει τις ρίζες του στους  παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης ο Τζακ κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. 

Τελικά δέχτηκε να τον  απελευθερώσει με τον όρο ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να πάει στην Κόλαση. Η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι όταν πέθανε δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί. Άλλη εκδοχή είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν τα φαναράκια αφήνοντας τα αναμμένα έξω από το σπίτι τους, για να μην έρθουν εκείνη την ημέρα οι νεκροί και τους επισκεφτούν.

tumblr_mtyb7lVrdL1sud6u4o1_500

Για την ιστορία, τη γιορτή την έφεραν στην Αμερική οι Ιρλανδοί μετανάστες κάπου το 19ο αιώνα. Η εκκλησία μας αντιδρά, θεωρώντας ότι το έθιμο έχει σατανική και παγανιστική χροιά.(Ενώ οι Απόκριες είναι του Θεούλη). Το Βατικανό από την άλλη, το βλέπει σαν ένα παιδικό παιxνίδι και γι’ αυτό του δίνει..άφεση.

Και αφού έμαθες λίγα πράγματα, τώρα σου έχω και κάποια άλλα τα οποία είναι καλό να γνωρίζεις για την διασκέδασή σου. Αν έχεις προσκληθεί να πας σε ένα πάρτυ, θα περάσεις και το βράδυ εκεί, λόγο της κατάστασης και επειδή το έμαθες τελευταία στιγμή και δεν έχεις ιδέα για το τι να ντυθείς, (όχι απαραίτητα τρομακτικό) σου έχω την λύση με κάποια last-minute κοστούμια.

1) To Hobbit θα είναι πάντα στην καρδιά μας, αλλά εσύ θα τιμήσεις τον..Arthur Dent.

anigif_original-grid-image-17470-1413546422-4

Θα χρειαστείς το μπουρνούζι σου, μια κούπα τσάι και μην ξεχάσεις την πετσέτα σου. Ναι, μην την ξεχάσεις. Είπαμε θα μείνεις εκεί το βράδυ.

2) Purge.

Ότι φοράς το βράδυ για βόλτα στην παραλιακή, αλλά δεν θα πας και επίσης το μαχαίρι της κουζίνας το θέλω πίσω. ΚΑΘΑΡΟ!

3) Αυτός ο τύπος. Ο μικρός ο Θεός. Ο…

enhanced-3499-1413555211-7

Μια πιτζάμα η ένα ανοιχτό μπουρνούζι και ένα White Russian. Και θα είσαι ο καλύτερος. Πιες όσο θες, δεν θα οδηγήσεις απόψε!

4) Walter White. Ο άλλος τυπάς.

enhanced-1907-1413546231-1

Θα χρειαστείς ένα τσαλακωμένο πουκάμισο, το πιστόλι σου από όταν ντυνόσουν καουμπόης και οπωσδήποτε το σλιπάκι σου. Please. Πετσόκομα!

5) La Casa de Papel βλέπεις; Ωραία, Peaky Blinders το θέμα μας. Μεγάλε Tommy Shelby!

Grab your coat mate and yur ready, fok yeah. And stay the fock out of the roads.

6) Why so serious? 

Έχουν και οι μικροί μας φίλοι δικαίωμα στο γέλιο! “ΗΑ ΗΑ ΗΑ ΗΑΑΑΑ….”

Και το αγαπημένο μου όλων. (Αυτό θα επιλέξω και για φέτος).

enhanced-1672-1413546116-6

Όχι πες μου, τι πιο απλό.

Επίσης θα σου πω τι μπορείς να δεις ακόμα. Είπαμε, μένουμε μέσα. Τηρούμε τα μέτρα, για να γιορτάσουμε και του χρόνου πάλι όλοι μαζί.

Υπάρχουν ταινίες οι οποίες ταιριάζουν γάντι με την ημέρα και θα σου κάνουν παρέα το βράδυ του Halloween. Αν είσαι κλασσικός, θα σου προτείνω το Halloween Night at the Seminary, μια ταινία του 1904. Καλά κατάλαβες, δεν έχει ήχο. Την all time classic κωμωδία Scary Movie.

Αγαπημένο το 2ο μέρος της σειράς. Και δεν θα μπορούσα να αφήσω απ’έξω το milestone που λέγεται Halloween (αγαπημένη Τζέιμι Λι Κέρτις και Mike Myers).

Επίσης καλή επιλογή είναι και  το Trick ‘r Treat, του 2009 παραγωγής Michael Dougherty. Η τελευταία ταινία είναι άκρως ανατρεπτική. #ΝοSpoilers και το Pet Sematary, όπου κάποια πράγματα όταν πεθαίνουν, καλό θα ήταν να παραμένουν…νεκρά.

s4oNlp6

Τι τρώμε αγαπητέ συντάκτη; Τι θα πιούμε επίσης; . Χμμ, καλή ερώτηση.

Φάτε και πιείτε άφοβα σήμερα, μέσα θα κάτσετε..🎃🎃

Δεν θα σε βάλω στην διαδικασία του μαγειρέματος, γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, επιτέλους Θεέ μου, μετά από όλα αυτά τα χρόνια,  έφεραν για εσένα φέτος ποικιλία λαχταριστών σνακς και διάφορων candies. Επίσης μια πίτσα με πολλά κόκκινα υλικά ή διάφορα junk μπορούν να σου κρατήσουν παρέα.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάτι “παραδοσιακό”.  Αλλά στο θέμα του “τι θα πιούμε”, εδώ θα πρέπει να βάλεις την δική σου προσωπική πινελιά. Είναι μια δική μου συνταγή με βάση την σανγκριά. (Ισπανικό γλυκό κρασί από φρούτα),  και το όνομα αυτού : Witch Blood.

Θα χρειαστείς, ένα μπουκάλι από αυτό το υπέροχο κρασί , 2 ξύλα κανέλας (όχι πολύ μεγάλα), φλούδα από ένα πορτοκάλι και ένα μεγάλο μπολ. Βάλε την σανγκριά στο ψυγείο να δροσίσει λίγο, άδειασέ την στο μεγάλο μπολ που έχεις, ρίξε μέσα την φλούδα από το πορτοκάλι, τα ξύλα κανέλας και είσαι έτοιμος. Άφησε το περίπου 15 λεπτά να πάρει τα αρώματα και..γεια μας. Σερβίρεται σε μεγάλα ποτήρια με πάγο και κομμάτια μήλου.

Τip: Θέλεις πιο έντονα αρώματα; Ζέστανε την σανγκριά σε μία κατσαρόλα, ρίξε μέσα τα υλικά και σέρβιρε σε κούπα. Ίσως το καλύτερο χειμερινό ποτό.

Halloween-Sangria-from-RecipeGirl.com_

Υ.Γ. Καμία μάγισσα δεν έπαθε κακό κατά την διάρκεια παρασκευής του ποτού.

Επίσης υπάρχει ένα φανταστικό παιχνίδι για το κινητό σου που μπορείς να παίξεις πηγαίνοντας στο πάρτυ που σε έχουν καλεσμένο ή έστω για να μπεις στο κλίμα της ημέρας. To Shoot The Zombirds. Είσαι ένα σκιάχτρο με μια κολοκύθα για κεφάλι και προσπαθείς να κρατήσεις μακριά τα πουλιά-ζόμπι από το να σου πάρουν τα “παιδιά”, κάτι πιο μικρές κολοκύθες, τα Pumpkids.

Zombirds_c88

Μπαίνεις σε ρόλο..Daryl Dixon και με το crossbow σου θερίζεις ό,τι πετάει. Έχε το νου σου γιατί κάποια κινούνται πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνεις ούτε να…οπλίσεις. Ένα παιχνίδι με φανταστικούς ήχους, ωραίο περιβάλλον και πάνω από όλα μέσα στο κλίμα. Είναι διαθέσιμο για την iOS ή Android συσκευή σου.

Κάτι άλλο δεν έχω να προσθέσω, νομίζω αυτά είναι κάποια από τα βασικά που θα πρέπει να ξέρεις για να μπεις στο κλίμα της ημέρας και να περάσεις την πιο τρομακτική ημέρα του χρόνου διασκεδάζοντας. Πως βρίσκεις την ιδέα; Έχεις κάτι στο μυαλό σου για φέτος; Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησέ μου το candy corn στο καλαθάκι που θα βρεις παρακάτω..

Ηappy Halloween!

giphy

Leave a comment